Osteopatia

Osteopatia on tuki- ja liikuntaelimistön häiriö- ja kiputilojen tutkimista ja hoitamista. Osteopaatin hoitoon kuuluu asiakkaan tarkka alkuhaastattelu, jonka jälkeen suoritetaan erilaisia testejä vaivan syyn selvittämiseksi.

Osteopaatin hoito voi koostua nivelten käsittelyistä, kuten mobilisaatioista ja manipulaatioista, sekä pehmytkudoskäsittelyistä, että terapeuttisista harjoitteista. Jos löydetty vaiva ei ole hoidettavissa osteopaattisin keinoin, ohjataan potilas tarvittaessa lääkärille jatkotutkimuksiin.

Asiakkaan haastattelu ja tutkiminen ovat tärkeä osa hoitotapahtumaa, jolloin hoito kyetään kohdistamaan tarkasti toimintahäiriöiseen kudokseen ja sulkemaan pois sellaisia tekijöitä, jotka ovat esteenä hoidon suorittamiselle. Osteopatia nojautuu tiukasti länsimaiseen lääketieteeseen, joten tutkimukset pohjautuvat aina toiminnallisen anatomian ja neurologian tuntemiseen.

Marko Panu
Marko PanuOsteopaatti
Osteopaatti, Koulutettu hieroja & urheiluhieroja, Personal trainer, Dry-needling, Fasciakäsittely, LPG-hoidot
Varaa aika

Mobilisaatio

Osteopatiassa nivelongelmia hoidetaan pehmeillä mobilisaatiotekniikoilla, joilla pyritään lievittämään nivelen kipua ja/tai parantamaan liikettä.

Manipulaatio

Jäykistyneelle nivelelle tai nikamalle voidaan suorittaa manipulaatio, jos hoidolle ei ole esteitä. Manipulaatiossa niveltä ympäröivät rakenteet kiristetään erilaisin kierroin ja taivutuksin ja tämän jälkeen kohdistetaan tarkkarajainen, pienellä voimalla annettava impulssi nivelkapselille. Manipulaation tarkoituksena on vapauttaa nivelen normaali liikkuvuus ja lievittää kipua.

Pehmytkudoskäsittelyt

Pehmytkudostekniikoista käytetään usein trigger- eli kipupistepainantaa ja lihaskalvo- eli myofaskiatekniikoita. Lisäksi perinteiset urheiluhieronnan otteet ja rentouttavat käsittelyt ovat usein osana hoitoa. 

Terapeuttinen harjoittelu

Hoito sisältää lisäksi neuvontaa ja ohjausta. Asiakkaalle ohjataan kotiin liikeharjoituksia, lihasten venytyksiä ja vahvistuksia tai nivelten omamobilisaatioita. Terapeuttisen harjoittelun tavoitteena on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntymistä.