Osteopatia

Osteopatia on tuki- ja liikuntaelimistön häiriö- ja kiputilojen tutkimista ja hoitamista. Osteopaatin hoitoon kuuluu asiakkaan tarkka alkuhaastattelu, jonka jälkeen suoritetaan erilaisia testejä vaivan syyn selvittämiseksi.

Osteopatiaa tehdään myös vauvoille ja alle 10 vuotiaille lapsille.

Osteopaatin hoito voi koostua nivelten käsittelyistä, kuten mobilisaatioista ja manipulaatioista, sekä pehmytkudoskäsittelyistä, että terapeuttisista harjoitteista. Jos löydetty vaiva ei ole hoidettavissa osteopaattisin keinoin, ohjataan potilas tarvittaessa lääkärille jatkotutkimuksiin.

Asiakkaan haastattelu ja tutkiminen ovat tärkeä osa hoitotapahtumaa, jolloin hoito kyetään kohdistamaan tarkasti toimintahäiriöiseen kudokseen ja sulkemaan pois sellaisia tekijöitä, jotka ovat esteenä hoidon suorittamiselle. Osteopatia nojautuu tiukasti länsimaiseen lääketieteeseen, joten tutkimukset pohjautuvat aina toiminnallisen anatomian ja neurologian tuntemiseen.

Marko Panu
Marko PanuOsteopaatti
Osteopaatti, Vauvaosteopatia, Koulutettu hieroja & urheiluhieroja, Personal trainer, Dry-needling, Fasciakäsittely, LPG-hoidot

Mobilisaatio

Osteopatiassa nivelongelmia hoidetaan pehmeillä mobilisaatiotekniikoilla, joilla pyritään lievittämään nivelen kipua ja/tai parantamaan liikettä.

Manipulaatio

Jäykistyneelle nivelelle tai nikamalle voidaan suorittaa manipulaatio, jos hoidolle ei ole esteitä. Manipulaatiossa niveltä ympäröivät rakenteet kiristetään erilaisin kierroin ja taivutuksin ja tämän jälkeen kohdistetaan tarkkarajainen, pienellä voimalla annettava impulssi nivelkapselille. Manipulaation tarkoituksena on vapauttaa nivelen normaali liikkuvuus ja lievittää kipua.

Pehmytkudoskäsittelyt

Pehmytkudostekniikoista käytetään usein trigger- eli kipupistepainantaa ja lihaskalvo- eli myofaskiatekniikoita. Lisäksi perinteiset urheiluhieronnan otteet ja rentouttavat käsittelyt ovat usein osana hoitoa. 

Terapeuttinen harjoittelu

Hoito sisältää lisäksi neuvontaa ja ohjausta. Asiakkaalle ohjataan kotiin liikeharjoituksia, lihasten venytyksiä ja vahvistuksia tai nivelten omamobilisaatioita. Terapeuttisen harjoittelun tavoitteena on tukea kehon omaa paranemisprosessia ja estää mahdollisten uusien oireiden syntymistä.

Lasten osteopatia

Lempeiden ja monipuolisten tekniikoidensa takia osteopatia sopii hyvin eri-ikäisten lasten hoitamiseen.

Tyypillisiä syitä lasten osteopaattiselle hoidolle ovat esimerkiksi vauvan itkuisuus, refluksin oireet, kasvukivut, kolhut ja kuhmut, syntymän jälkeinen hoito ja imetysongelmat. Osteopatia sopii hyvin kaikenlaisten kehon häiriötilojen hoitoon. Lasten osteopaattinen hoito on hyvin hellävaraista ja lapsentahtista. Vanhemmat saavat olla mukana koko hoidon ajan ja osteopaatti tutkii lapsen kehoa ja rentouttaa alueita, joissa tuntuu jännittyneisyyttä. Lasten hoidot ovat yleensä lyhyitä, koska lapset ovat nopeita vastaamaan hoitoon.

Pienen vauvan osteopatia

Vauvan keho joutuu alatiesynnytyksen aikana valtavaan puristukseen, jotta se pääsee ahtaan synnytyskanavan läpi. Vauvan keho on rakentunut siten, että tämä luonnollinen synnytystapa valmistaa sen kasvuun. Joissain tapauksissa synnytyksestä ja jo raskausajasta vauvan kehoon jää jännitteitä, jotka voi näkyä esimerkiksi pään kääntämisen vaikeutena, imemisongelmina tai kehon käytön puolieroina. Osteopaatti hoitaa vauvan kehon jännitteitä.

Tuomas Hultqvist
Tuomas HultqvistOsteopaattiopiskelija
Koulutettu hieroja & urheiluhieroja, Personal trainer, LPG-hoidot, Purentalihaskäsittely, osteopaattiopiskelija